İSTANBUL YEMEKLERİ
İSTANBUL MUTFAĞI
İSTANBUL DAMAK TADI
İSTANBUL SOFRASI
İSTANBUL YÖRESEL YEMEKLERİ
İSTANBUL YEMEKLERİ
İSTANBUL YEMEKLERİNİ OSMANLI İMPARATORLUĞU DÖNEMİNDE BULABİLİRSİNİZ..
GÜNÜMÜZDE İSTANBUL YEMEKLERİ DİYE BİR ŞEY YOK,,İSTANBUL DA YER YÜZÜNDE
NE KADAR KÜLTÜR VE MEDENİYYET VAR İSE HEPSİNİN YEMEKLERİNİ İSTANBULDA
BULABİLİRSİNİZ...İSTANBUL YEMEK CENNETİDİR...
İSTANBUL MUTFAĞI OSMANLI SOFRASI
İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk
başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar,
tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden
olmuştur. İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan
Osmalı mutfağı her gün zenginleşmektedir.
İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli
sebzeler esas yemeklerdir. Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye,
zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve
şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap
çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur. Hamur tartları,
baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç
nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir.
İstanbul'da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur.
bal şerbeti
ayran türk içeceğidir...
vefa bozası türk içeceğidir..
rakı türk içeceği değildir
rakı türkiyede yaşayan gayrimüslimlerin içeceğidir..
rakı ile türk kültürü bağdaşmaz
bunu yazan kişiler konu hakkında yeterli araştırmaya bilgiye sahip değiller
Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. "Bir fincan kahvenin 40 yil hatırı vardır" sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir.
İstanbul'dan Yemek Tarifleri
Bakla fava Malzemeler : 250 gr. iç bakla 1 adet küçük boy havuç 2 diş sarımsak 1 adet küçük soğan 1 kahve fincanı zeytinyağı 1/2 demet dereotu 1 adet limon
Hazırlanışı:
baklalar iyice yıkanır ve tencereye alınır. Doğranmış havuç, sarımsak ve soğan ilave edilir. Karışımı 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra üzerinde biriken köpükler bir kevgir yardımı ile alınır. Zeytinyağı ilave edilerek kaynatmaya devam edilir. Çırpma teli ile püre haline gelene kadar sık sık karıştırılır. doğranmış dereotu eklenir. Suyunu çektikten sonra püre haline gelen karışım yayvan bir tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır. Kare veya baklava dilimi şeklinde kesilir, üzerine limon suyu ve zeytinyağı dökülerek servis edilir.
Lakerda Malzemeler: 1 kg. torik veya palamut Tuz
Hazırlanışı:
Balıklar temizlenir ve buzlu suda 24 saat bekletilir. Sudan çıkarılan balıklar iyice temizlendikten sonra tekrar buzlu ve tuzlu suda bekletilir. Her gün yeniden temizlenir ve bu işlem 4 gün boyunca tekrarlanır. En sonunda balıklar sudan çıkarılır ve iyice kurulanır. Cam veya teneke kaplara üzerine bol tuz dökülerek yerleştirilir. Yeneceği zaman ince dilimler halinde kesilerek servis edilir.
Beyinli Beykoz kebabı Malzemeler: 500 gr. parça et 4 adet kuzu beyni 2 yemek kaşığı margarin 2 adet soğan 1 adet havuç 1 adet patates tuz karabiber
Hazırlanışı:
Beyinler sirkeli suda haşlanır ve kuşbaşı şeklinde doğranır. Soğan yemeklik doğranır. Yağda etle birlikte kavrulur. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip 30 dakika kadar pişirilir. Bu arada üzerinde biriken köpükler alınır. Havuç ve patatesler doğranır. Kaynamakta olan etin üzerine tuz ve karabiber ile birlikte ilave edilir. Sebzeler yumuşadıktan sonra doğranmış beyinler, etlerin üzerine serpiştirilir ve birkaç dakika daha pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.
bal şerbeti
ayran türk içeceğidir...
vefa bozası türk içeceğidir..
rakı türk içeceği değildir
rakı türkiyede yaşayan gayrimüslimlerin içeceğidir..
rakı ile türk kültürü bağdaşmaz
bunu yazan kişiler konu hakkında yeterli araştırmaya bilgiye sahip değiller
Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir. "Bir fincan kahvenin 40 yil hatırı vardır" sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir.
İstanbul'dan Yemek Tarifleri
Bakla fava Malzemeler : 250 gr. iç bakla 1 adet küçük boy havuç 2 diş sarımsak 1 adet küçük soğan 1 kahve fincanı zeytinyağı 1/2 demet dereotu 1 adet limon
Hazırlanışı:
baklalar iyice yıkanır ve tencereye alınır. Doğranmış havuç, sarımsak ve soğan ilave edilir. Karışımı 2 parmak geçecek kadar su ilave edilir ve kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra üzerinde biriken köpükler bir kevgir yardımı ile alınır. Zeytinyağı ilave edilerek kaynatmaya devam edilir. Çırpma teli ile püre haline gelene kadar sık sık karıştırılır. doğranmış dereotu eklenir. Suyunu çektikten sonra püre haline gelen karışım yayvan bir tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır. Kare veya baklava dilimi şeklinde kesilir, üzerine limon suyu ve zeytinyağı dökülerek servis edilir.
Lakerda Malzemeler: 1 kg. torik veya palamut Tuz
Hazırlanışı:
Balıklar temizlenir ve buzlu suda 24 saat bekletilir. Sudan çıkarılan balıklar iyice temizlendikten sonra tekrar buzlu ve tuzlu suda bekletilir. Her gün yeniden temizlenir ve bu işlem 4 gün boyunca tekrarlanır. En sonunda balıklar sudan çıkarılır ve iyice kurulanır. Cam veya teneke kaplara üzerine bol tuz dökülerek yerleştirilir. Yeneceği zaman ince dilimler halinde kesilerek servis edilir.
Beyinli Beykoz kebabı Malzemeler: 500 gr. parça et 4 adet kuzu beyni 2 yemek kaşığı margarin 2 adet soğan 1 adet havuç 1 adet patates tuz karabiber
Hazırlanışı:
Beyinler sirkeli suda haşlanır ve kuşbaşı şeklinde doğranır. Soğan yemeklik doğranır. Yağda etle birlikte kavrulur. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip 30 dakika kadar pişirilir. Bu arada üzerinde biriken köpükler alınır. Havuç ve patatesler doğranır. Kaynamakta olan etin üzerine tuz ve karabiber ile birlikte ilave edilir. Sebzeler yumuşadıktan sonra doğranmış beyinler, etlerin üzerine serpiştirilir ve birkaç dakika daha pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.
Yoğurtlu Yörük Kavurma
Malzemeler
3 kilo kuzu eti
3 adet orta boy soğan
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 kilo süzme yoğurt
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı
Kuzu etini parmak şeklinde uzun ve soğanları kuşbaşı doğrayın.
Tencereye bir su bardağı sıvıyağı dökerek kızdırın, soğanı ilave edip
pembeleşenceye kadar kavurun. Daha sonra kuzu etini, tuz ve karabiberi
ilave edip suyunu çekene kadar kavurun. Ayrı bir tencerede 1 çay bardağı
sıvıyağını kızdırıp içine toz kırmızı biberi ilave edin. 5 dakika
kaynatın. Yapmış olduğunuz yörük kavurmayı fırın tepsisine alıp üzerine
süzme yoğurdu yayarak daha sonra yağda kızarttığınız pul biberi üzerine
serpin. Sıcak servis edin.
Saray Kebabı (Kremalı Mantarlı)
Malzemeler
2 kilo dana eti
1.5 kilo kültür mantarı
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı krema
2 su bardağı su
Yarım paket tereyağı
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı
30 dakika limonlu ve tuzlu suda beklettiğiniz kültür mantarını dörde
bölüp susuz olarak ocağa koyun. Suyunu çekene kadar bekletin. Tencerede
tereyağını kızdırın, kızan yağa soğan ilave edip bempeleşinceye kadar
kavurun. Daha sonra kuşbaşı eti ve mantarı ilave edin suyunu çekene
kadar kavurun. Ayrı bir kapta karıştırdığınız su ve kremayı tencerenin
içine dökün. Tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra kısık ateşte bir
saat bekletin.
Kastamonu Sütlü Sarma
Malzemeler
1.5 kilo yer yaprağı (kabalak)
1 kilo tranç eti ve kuzu boşluğu kıyması
2 su bardağı baldo pirinç
1 kilo kırmızı soğan
1 çay bardağı nane
2 demet maydanoz
1.5 kilo süt
250 gr yayık tereyağı
2 çay bardağı ayçiçekyağı
Yarım çay bardağı su
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı
Yer yaprağının saplarını ayıklayıp yıkadıktan sonra büyük bir tencerede
çok pişirmeden haşlayın. Kıyma, soğan, su, yağ, baharatlar ve
maydanozun hepsini harmanlayıp dolmanın içini hazırlayın. Önceden
haşlanmış olan yaprakları, sarma işlemini yapıp tencereye dizdikten
sonra, 1 litre su ilave edip kısık ateşte 45 dakika pişirin. Daha sonra
sütü ilave edip 15 dakika daha aynı ayarda pişirdikten sonra üzerine
eritilmiş tereyağını gezdirerek servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder